Gogoși fragede

Sunt sigură că duminicile din copilăria fiecăruia erau legate de ceva dulce, depinde de fiecare familie. Pentru noi, erau plăcintele pe care le făcea măicuța pentru ai casei, dar și pentru eventualii oaspeți.

Poate le încercați!

Ingrediente

  • 500 g de făină
  • 120 g de unt
  • 40 g de drojdie proaspătă
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 linguriță de rom
  • 1 vârf de linguriță de sare
  • coajă rasă de lămâie
  • 5 gălbenuşuri
  • 350 ml de lapte
  • zahăr pudră

zahăr vanilat

Mod de preparare

Se cerne făina.
Se amestecă  drojdia cu zahărul, se pune putin lapte călduț și faină și se lasă la crescut.
Galbenușurile se pun cu  sarea și se bat cu o furculița.
Se adaugă romul și laptele rămas, treptat. Untul moale se pune peste făină, se pune coaja de lămâie și se toarnă laptele amestecat cu galbenușurile.
Se amestecă toate, apoi se pune  drojdia.
Se frământă bine vreo 10 minute.
Se lasă la crescut până își dublează volumul.
Se întinde o foaie cam de 2 cm grosime. Cu paharul muiat în făină se taie rondele. Eu am folosit un pahar de apă, se poate si de vin, dacă le doriți mai mici.0
Aluatul dintre gogoși se întinde din nou și se taie. Din ultimul fac niște cornuri.
Se lasă 30 de minute sa crească acoperite cu un șervet  curat.
Se coc în ulei fierbinte.Este foarte practică metoda cu o tigaie de ochiuri, eu nu am așa ceva.E mai economă pentru că uleiul intră în adâncituri și se permite astfel creșterea plăcintelor ca si când ar fi mai mult ulei.
Se pune o cratiță pe o tabla și se înfierbântă uleiul.
Se verifica dacă e încins bine cu o bucată de aluat care trebuie să se ridice la suprafață imediat. Dacă aluatul cade la fund, se mai înfierbântă.
Gogoșile se pun cu partea de deasupra în jos în grăsime.
Se pune un capac, se lasă cam 3 minute, se întorc pe partea cealaltă și nu se mai pune capac.
Se scot cu o spumieră, se lasă sa se scurgă, apoi se pun pe hârtie absorbantă.
Se mai completează uleiul dacă scade si se înfierbântă iar.
Gogoșile vor fi goale înauntru, cine dorește le poate umple cu crema de vanilie sau de alt tip.
Se pudrează cu zahar pudră amestecat cu zahar vanilat.
Se pot mânca atât calde, cât si reci.
Uleiul de copt se arunca.
Ies cam 24 de gogoși, cum le-am tăiat eu.

2

Anunțuri

1 comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s