Despre bucătăria spaniolă

Bucătăria, gastronomia evoluează şi ea odată cu societatea, dar s-a bazat pe resursele locale ale unei regiuni care depindeau mult de climă. Spania conţine două tipuri culinare majore. Localităţile din nord şi nord-vest au o dietă cu multă grăsime animală. Celalalt tip este precursor al dietei mediteraneene şi se intâlneşte în partea de sud a peninsulei.

Cei din Asturias au reţete cu multe produse din carne de porc, mălai, fasole. Nu aveau grâu şi foloseau  mult mălaiul, unul mai fin, din care fac tortas. Se poate umple cu picadillo-carne măcinată cu boia şi usturoi- care se prăjeşte. Tipic este un aluat din mălai cu apă, sare, puţină făină albă care se face fie ca nişte turte subţiri, prăjite în grasime, fie se pune într-o cutie de metal un rând de aluat, apoi umplutura din slănină, sângerete, orice din porc, apoi un alt rând de aluat. Această mâncare numită vorona umplea cutia care se astupa si se cocea în jar, la foc mic sau în cuptor ore întregi. Denumirea e sugestivă:Vorona însărcinată, adică umplută.

În zona nordică băutura este şi acum  sidra-un vin de mere tipic, pentru că nefiind soare, strugurii nu aveau timp să se coacă.

Gătesc simplu, nu fierb ore întregi la mâncare. Spaniolii  obişnuiţi, mai ales din zona rurală, nu prea cunosc alte culturi culinare. Li se părea ciudat cum să mănânci ardei sau varză făra să le găteşti. Se dau în vânt dupa tot ce e „casera”, adică de casă pentru că ei nu fac acasă prăjituri. Dulciurile lor sunt influenţate de cultura arabă-sunt foarte dulci, au migdale şi nu mi se par prea variate.

Mesele sunt foarte importante, la amiază se face pauză de 1,5-2 ore şi oamenii merg acasă sau în baruri şi iau masa. La restaurante găseşti variante de meniu la un preţ de 8-10 euro care include felul I, felul II, desert, o băutură(vin, apă) şi cafea sau ceai. Nu e ţipenie prin magazinele mici. De asemenea, m-a surprins ce târziu iau cina, de pe la ora 20 se pot lungi şi pâna la miezul nopţii, mai ales la sfârşit de săptămână.

La micul dejun, numit desayuno, se bea cafea cu mult lapte si cu ceva dulce: croissant, madlene, checuri, tot felul de biscuiţi. Dacă doreşte cineva  ceva sărat, varianta e pâine prăjită, ulei de măsline şi niste roşii zdrobite deasupra.

De sărbători se consumă fructe de mare şi peşte, de ex. de revelion langustine.

Nu folosec multe condimente: boia, dafin, piper, sare, usturoi, ulei de măsline, chiar la prăjituri. Vă spun reţeta de fabada asturiana, care este un fel de iahnie.

 

Fabada asturiana

  • 500 g de fasole cu boabe mari
  • un sângerete mic/morcilla
  • un cârnat cu multă boia
  • 200 gr. de şuncă
  • 200 gr. de costiţă
  • 3 -4 căţei mari de usturoi
  • o ceapă mare
  • pătrunjel
  • şofran
  • dafin
  • sare

Se pune fasolea la înmuiat în apă rece cam 12 ore. A doua zi, se pun toate ingredientele întregi peste fasole, se adaugă apa rece să le acopere cu vreo 3 degete şi se pune la foc mare . Când clocoteste, se face  focul  mic,  se ia spuma, se acoperă şi din când în cănd se taie fierberea cu puţină apa rece. Se serveşte în castroane de lut, cu lingura,  luînd din toate componentele câte o bucată.

Ei nu consumă murături cu felul doi, salatele se servesc la felul I.

În Andaluzia, unde e cald, e tipic gazpacho, un fel de supă rece din roşii. Trebuie să ştiţi că există atâtea reţete, câte gosopdării. Unele conţin pâine, altele care pun roşiile fără coajă şi seminţe , altele adaugă mere sau castraveţi , iar altele mai modern se fac din lubeniţă sau cireşe.

 Gazpacho Andaluz (pentru  4 porţii):

  • 1 kilogram  de roşii coapte bine
  • 1 ardei verde tip italian (60 grame)
  • 1 castravete (250 grame)
  • 1 ceapă(100 grame)
  • 1 căţel mare de usturoi
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • oţet de vin alb (după gust , cel mult 6 linguri)
  • 1 linguriţă de sare
  • Opţional: 1/2 măr  verde (de ex. Golden)
  •  Apă rece
  1. Spălă legumele şi le curăță.
  2. Pune în mixer roșiile tăiate în 4. Dacă dorești, le decojești.
  3. Adaugă ardeiul fără sâmburi, tăiat în 4.
  4. Scoate mijlocul usturoiului care poate fi amar.
  5. Curăță şi taie ceapa în 4 şi pune-o şi pe ea în vas.
  6. Curăță castravetele, păstrează câteva felii necurățate pentru ornat, restul taie-l bucăţi şi adaugă-l. Dacă nu-l vrei cu sâmburi, mixează separat şi dă prin sită.
  7. Pornește mixerul până ce toate legumele sunt reduse în piure.
  8. Adaugă sarea, uleiul, 3 linguri de oţet. Mai dă un tur de mixer şi apoi gustă şi asezonează, adăugând sare sau oţet dacă mai dorești. Dacă are consistența dorită, lasă-l așa, dacă nu adaugă apă rece câte putin şi amestecă..  Adaugă jumătate de măr curățat şi tăiat felii subțiri şi mixează iar. Pune la frigider şi servește rece în pahare.

Poza pusă de mine aici este o adaptare personală, care seamăna mai mult cu România decât cu spania, dar, de, ne adaptăm!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s