Hencleș sau cozonac săsesc

No, pe la sași, la nunți și sărbători se făceau niște „lichii” sau henclesch, henklich, cine mai știe cum le zice… dar soacra mea le făcea foarte bune, dar, din păcate, nu am luat rețeta, așa că mi-am făcut propria rețetă! Merita să încercați!

  • Aluat :
  • 1 kg de făină
  • 2 ouă
  • 400 ml de lapte
  • 100 g de unt
  • 2 linguri de ulei
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 plicuri de drojdie uscată
  • coaja de lămâie
  • vanilie
  • sare
  • Crema:
  • 10 gălbenușuri
  • 500 ml de smântână (aproximativ)
  • zahăr vanilat
  • esență de vanilie
  • zahăr vanilat

Se face aluatul de cozonac, amestecând drojdia uscată cu făina (lăsați așa vreo 15 minute). Frecați ouăle cu zahăr și sare, adăugați laptele cald și mirodeniile, uleiul, untul, apoi turnați peste făină și frământați.  Frământați bine aluatul și-l lăsați acoperit la cald cam o oră, să-și dubleze volumul. Împărțiti în 3-4(depinde de tavă), întindeți foaia, o împăturați și o întindeți iar.Se întinde aluatul în foi subțiri.

Din cantitatea asta ies cam 3 tăvi mari.Se întinde foaie subțire aluatul și se pune în tăvi de prăjitură, nu de cozonac,unse cu unsoare.Se pune în tavă, se înțeapă cu furculița din loc în loc.

Crema: Se bat gălbenușurile spumă, se adaugă zahărul vanilat, esența și smântâna. Se amestecă până la omogenizare, se pun pe deasupra aluatului și se presară zahăr.

Se coc în cuptor preîncălzit până se aurește pe deasupra(30-40 minute).

Am avut și niște mure, așa că într-o tavă am presărat peste aluat niște biscuiți făcuți praf și vreo 2 mâini de mure. Excelent!

P1670307 P1670312

  • Unii pun stafide sau alte fructe, apoi crema.
  • Soacra mea punea și griș fiert :1 pahar de griș la 2 pahare de lapte, zahăr si arome, apoi răcit. Se întinde grișul pe aluat, apoi crema.

h

  • Anunțuri

    Lasă un răspuns

    Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

    Logo WordPress.com

    Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

    Poză Twitter

    Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

    Fotografie Facebook

    Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

    Fotografie Google+

    Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

    Conectare la %s