Cozonac ușor de făcut

Aluatul:

1 kg de făină

2 plicuri de drojdie uscată

2 ouă întregi

100 g de unt

200 g de zahăr

2 plicuri de zahăr vanilat(sau esență de vanilie)

1 linguriță de sare

400-500 ml de lapte

coaja de la o lămâie

Umplutura:

1 kg de nucă măcinată

8 albușuri

2 linguri de cacao

8 linguri de zahăr

1 esență de rom

Preparare:

Făina se cerne împreună cu drojdia(eu am pregătit-o cu o seară înainte). Se amestecă bine ouăle, sarea și zahărul până se albesc. Se adaugă aici esența sau zahărul vanilat si coaja de lămâie, Laptele se încălzește și se pune și untul în laptele cald. Se amestecă în făină și se frământă aluatul.  Când s-a desprins aluatul  de pe mâini, l-am pus pe planșetă fiindcă se frământă mai bine așa. Mâinile se ung cu puțin ulei ca să nu se lipească. Nu e necesar sa punem făină pe planșetă că nu se lipește. Se lasă apoi la dospit acoperit până își dublează volumul(depinde cât e de cald). La mine a durat 1 oră.

între timp se bat ouăle spuma tare, se adaugă zahărul, esența de rom si se bat iar pâna se întărește albușul. La urma se încorporează ușor cacaua, apoi nuca.

Aluatul se împarte în 4(eu cântăresc sa fie egale). Nuca, la fel, se împarte în 4. Se întind foi subțiri care se împătură de 2 ori și se întind iar. Se pune nuca și se întinde cu un cuțit în strat uniform, apoi se rulează cozonacul și se pune în tava unsă cu untura de porc. Se lasă la dospit vreo 30 de minute, apoi se unge cu ou bătut si se presară zahăr.

Se coc  în cuptor preîncălzit până se auresc bine deasupra și trec proba scobitorii(la mine scobitoarea e o spiță de bicicletă!)

Se scot pe hârtie, se acoperă cu un șervet și se lasă până se răcesc(a doua zi ar fi perfect!). Măicuța spunea că „se duc la Dumnezeu”!

Sfat util: Dacă vă arde cuptorul prea tare în partea de jos, puneți sare mare în tava de jos a aragazului si lăsați-o în cuptor când coaceți prăjitura.

Anunțuri

1 comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s