Cozonăceii mei cu mac şi nucă

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1300g făină
  • 1 linguriţă de sare
  • 60 g de drojdie proaspătă
  • 5 gălbenuşuri
  • 4 linguri de smântână groasă
  • 200 g de unt
  • 50 g de unsoare
  • 4 linguri de zahăr/îndulcitor praf
  • 1 esență de vanilie
  • coajă rasă de lămâie și portocală
  • puțină scorțișoară
  • 400 ml de lapte călduț
  • Umplutura 1:
  • – 250 g de mac
  • – 100 g de zahar/2 linguri îndulcitor lichid
  • – 100 ml de lapte
  • 4 linguri de griş cu lapte
  • Rom
  • Umplutura 2:
  • – 250 g de nucă
  • – 100 g de zahăr/2 linguri îndulcitor lichid
  • – 100 ml de lapte
  • 1 esență de rom
  • -albușurile+2 linguri zahăr+1 esență de rom
  • (pentru ambele umpluturi- se împarte cantitatea)
  • Pentru uns foile:
  • – 2 gălbenușuri
  • – 2 lingurițe de lapte călduț
  • Unsoare pentru uns tăvile
  • Iubire!

Mod de preparare:

Prima este maiaua: drojdia + 2 lingurițe de zahar, puțin lapte călduț (nu fierbinte!)+ făina să fie ca o smântână groasă.
Peste făină se pune amestecul celorlalte ingrediente. Gălbenușurile se freacă împreună cu sarea apoi cu zahărul.
Se adaugă laptele cald bine, se amestecă până se dizolvă, apoi se pune smântâna, coaja de citrice, esența de vanilie și un vârf de cuțit de scorțișoară.
Se amesteca și maiaua cu făina si partea lichidă.
Untul se încălzește pe foc si se adaugă treptat ca sa se poată lucra aluatul. După ce se frământă, se pune unt și se împătură. La urma am pus unsoarea de porc fără sa o mai topesc, ungând aluatul și împăturindu-l.
Am lăsat 30 de minute la crescut.
Pregătim umpluturile, acum sau în seara precedentă. Nucile le-am dat puțin la cuptor, apoi le-am amestecat cu mâna sa mai cadă coaja.
Se încălzește laptele într-o crăticioară, împreună cu zahărul. Când zaharul se topește, se adaugă macul, respectiv nuca, gata măcinate. Macul l-am măcinat prin mașina de măcinat cafea. La mac am pus și griș fiert cu lapte. E mai bine, mai pufos si mai puțin amar.
Când cele doua compoziții se răcesc, se amestecă și albușurile bătute spumă cu 2 linguri de zahar.
Albușurile nu le puneți in compozițiile de nucă sau de mac decât înainte să le întindeți pe cozonac, să rămână pufoase.
Am împărțit în 8 aluatul, am întins pe planșetă ungând ușor cu ulei sa nu se lipească.
Am împărțit macul în 4, la fel și nuca si am pus pe aluatul întins subțire.Am pus în forme înguste, am doar 4 forme mici. Celelalte se pot pune toate într-o tava de prăjitură. Eu am încercat sa pun câte doua rulouri una peste alta într-o tava mai înaltă de cozonac. La alegerea fiecăruia.
Se ung tăvile cu unsoare sau se pune hârtie de copt.
Se bate un ou întreg și se ung rulourile sau doar gălbenușurile cu lapte.Se mai lasă putin la crescut, apoi se coc în cuptorul preîncălzit cam 30 de minute(depinde de cuptor). Am copt cele 4 forme înguste prima dată.
Supravegheați!
Se scot pe hârtie mai groasă, se acoperă cu un șervet curat și se lasă la răcit în bucătărie.
Au ieșit foarte pufoși pe dinăuntru și crocanți în exterior.
tn4_p1470233 tn4_p1470235 tn4_p1470237 tn4_p1470240 tn4_p1470243 tn4_p1470244
Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s