Galette des rois(varianta mea)

Epifania este sărbătorită în religia catolică în 6 ianuarie, această sărbătoare corespunzând cu înfățișarea pruncului Iisus regilor magi. Este desigur şi data botezului lui Iisus.
Încă din sec. al V-lea, biserica dă o importanță considerabilă acestei sărbători.
La galette des rois, servită cu această ocazie este o tradiție tipic franțuzească, care exista în sec. al XIV-lea. La galette se împărţea la câţi comeseni erau+ o porţie, numită „part du Bon Dieu” sau „part de la Vierge”, fiind destinată primului sărac venit.

INGREDIENTE:

2 foi de foietaj (pur beurre)

100 g de unt

125 g de pudră de migdale

100 g de zahar pudră

2 ouă+ unul pentru uns

Un pumn de migdale întregi(cine doreşte crocant)

MOD DE PREPARARE:

Amestecă untul moale cu migdalele pudră şi cu zahărul. Adaugă pe rând ouăle, după ce e bine încorporat primul.

Pentru a-i da o nota crocantă, se pot adăuga cam 50 g de migdale întregi tăiate cu cuțitul

Pune o foaie de hârtie de copt pe o tavă sau pe o placă de copt. Aşază pe ea prima foaie şi înţeap-o cu o furculiță în câteva locuri.

Cu o pensulă udă  (cu apă sau cu ou) marginile, fără să depăşeşti aluatul.

Repartizează crema de migdale în central aluatului. Pentru francezi urmează punerea piesei de plastic(regele sau regina), care se fixează mai spre margine.

Pune încet a doua foaie peste prima. Apasă marginile aluatului cu degetele pentru a adera bine la prima foaie, apoi îndoaie aluatul spre interior, pentru a nu ieşi crema. Apasă din nou cu degetele apoi fă mici tăieturi pe margini cu vârful unui cuţit.

Bate un ou bine şi dă peste aluat cu o pensulă . Pune aluatul la frigider pentru 30 de minute şi apoi unge-l iar cu ou. Atenție să nu dai pe margini că nu mai crește.

Cu vârful unui cuțit fă niște diagonale pe aluat, dar nu apăsa foarte tare. Fă câteva găurele pentru a avea pe unde ieşi aerul.Poți face orice forme vrei cu ajutorul cuțitul!ui

Coace la  240°C  10 minute, apoi scade la 180°C pentru 20 de minute. Eu am mai copt încă 30, dar am cuptor cu gaz.

Când este coaptă unge cu un  sirop  rece de zahăr (50 ml de apă clocotită cu 50 g de zahăr) pentru a o face lucioasă.

SFATURI:

1

Eu am pus peste crema de migdale mere rase şi scurse bine, mi se pare că îi dă un gust mai proaspăt.

2

Pentru cine dorește poate amesteca 2/3 de cremă de migdale cu 1/3 de cremă de patiserie.

3

Am folosit foietajul din fotografie, are 2 foi. În Franţa se face rotundă, dar aici am găsit pătrat, aşa că am lăsat aşa.

4

Dacă nu pui mere, e cam dulce, în stilul celor turcești. Ultimele 2 poze sunt de la varianta franțuzească.

1 2 3 4 5 6 7

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s