Aluat de choux à la crème sau ecler (pas cu pas)

O rețetă ușoară-bază de la care putem face atât antreuri sărate, cât şi desert dulce.

INGREDIENTE

  • Aluatul:
  • 125 ml de apă
  • 125 ml de lapte
  • 1 linguriţă rasă de zahăr
  • 1 linguriţă rasă de sare fină
  • 115 g de unt bucăţele
  • 140 g de făină cernută
  • 4 ouă întregi
  • Crema de vanilie(cam 1 l de cremă):
  • 500 ml de lapte
  • 100 g de zahăr
  • 5 gălbenuşuri
  • 60 g de amidon
  • 1/2 păstaie de vanilie/esenţă
  • PREPARARE:

Vărsaţi laptele, apa,zahărul, sarea, untul într-o cratiţă şi aduceţi la punctul de fierbere. Când amestecul e fierbinte, luaţi cratiţa de pe foc şi adăugaţi făina. Amestecaţi energic şi repede până se încorporează bine făina. Puneţi iar cratiţa pe foc mediu pentru a usca aluatul-adică să se desprindă de pereții vasului.

Vărsaţi aluatul în altă cratiţă şi amestecaţi să se răcească. Când este aproape rece, se pun ouăle intregi, pe rând, amestecând până când se încorporează. Încorporaţi ouăle unu câte unu, cu ajutorul unei spatule. Nu adăugaţi alt ou până ce nu e bine încorporat precedentul. Aluatul trebuie să fie destul de moale, fară să curgă ,ca să-şi menţină forma, după ce se pune in tavă. Puneți aluatul în pungă și tăiați la vârf:

Aceste preparate se pun in tava neunsă şi se coc in cuptorul dinainte încins la foc mare

Dupa 10 minute, de când s-au pus în cuptor, focul se reduce la mijlociu. Cuptorul nu se deschide 20 de minute, până când aluatul se ridică şi prinde formă altfel se va lăsa, rămânând cleios. .Se coc circa 30 de minute, ca să fie puţin rumenite; dacă se ţin mai puţin la cuptor, rămân cleioase la mijloc.

Se scot pe un grătar şi se lasă să se răcească.

Crema:

Se toarnă laptele în cratiță, se taie păstaia de  VANILIE şi se scot semințele, apoi se adaugă în lapte.Se dă la foc mic până clocoteşte.

Separați albușurile şi puneţi gălbenuşurile într-un castron, puneți 100 g de zahăr şi bateți bine cu un tel până se albesc şi se dizolvă zahărul.

Adăugaţi treptat 60 g de amidon de porumb în ouă si amestecaţi bine. Când amestecul e omogen, turnaţi peste el jumătate din laptele fierbinte. Amestecaţi încet la început, apoi energic. Când crema e elastică o vărsaţi peste laptele fierbinte din cratiţă. Puneţi din nou cratiţa pe foc mic. Amestecaţi  mereu până la apariţia primelor bule de fierbere, care coincid cu îngroşarea cremei. Crema trebuie să rămână suplă.

Când e fiartă destul, stingeţi focul, dar continuaţi să amestecaţi cu telul-pară pentru a se răci mai repede.

Ca să nu facă o crustă tare deasupra, tamponaţi cu 50 g de unt suprafaţa cremei. Astfel va rămâne suplă şi strălucitoare.

Se umplu prăjiturelele cu cremă ca în imagine, apoi se dau cu ciocolată pe care o topim sau cu glazura dorită.

SFATURI

1

Pentru a turna aluatul în pungă trageţi punga pe o cană si turnaţi aluatul- e foarte uşor aşa. Apoi tăiaţi uşor punga în colţ şi faceți forma dorită în tava neunsă.

2

Se poate parfuma cu rom, vişinată, cointreau.

3

Dacă e prea lichidă, înseamnă că nu a fiert destul şi o puneţi iar pe foc mic să se mai îngroaşe.

4

Dacă e prea groasă, o treceti prin sită şi-şi va recăpăta fluiditatea.

5

Pentru antreuri sărate le umpleţi cu o cremă de brânză, după ce tăiați un capac.

Retete Culinare - Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s