Cele mai frecvente greșeli pe care le faci când prepar CHIFTELE

CHIFTEÁ, chiftele, s. f. Preparat culinar de formă rotundă sau ovală făcut din carne tocată, ceapă, ouă, verdețuri și condimente, care se prăjește în grăsime. [Var.: chefteá s. f.] – Din tc. köfte.

Dacă vei urma însă câteva sfaturi de bază, munca nu numai că-ţi va fi cu mult uşurată, dar şi chiftelele vor fi delicioase! Unde greşeşti?

1. Nu pui suficient de multă sare

Chifteluţele trebuie să fie condimentate bine. Cantitatea ideală de sare este de o linguriţă la 450 g de carne.

2. Scoţi din compoziţie ierburile aromatice

Ierburile aromatice sunt cele care dau savoare chifteluţelor. Fără ele, vei obţine nişte burgeri simpli. Nu te limita la pătrunjel şi busuioc. Combină cu încredere, şi după gust, mentă, oregano şi măghiran. Un praf de nucşoară va desăvârşi aroma.

3. Pui prea multe ouă crezând că, astfel, vei obţine un amestec vâscos

Ouăle nu înmoaie amestecul, ci leagă compoziţia. Foloseşte un ou pentru fiecare jumătate de kilogram de carne. De altfel, ai grijă să nu pui prea multă pâine (pesmet) – o jumătate de cană la 450 g de carne este suficientă.

4. Amesteci compoziţia cu lingura

Când faci chifteluţe, toate ingredientele se pun în vas în acelaşi timp, apoi se amestecă folosind degetele. Astfel, carnea nu se va zdrobi.

5. Modelezi chifteluţele la aceeaşi dimensiune

Chifteluţele se modelează în funcţie de felul de mâncare ales. Pentru ciorbă, se fac bile mici, cât să încapă o dată în gură. Prăjite, trebuie să fie măricele, cu un diametru de 5 cm. Dacă se fac cu sos, trebuie să fie medii – cam 3 cm.

6. Modelezi chifteluţele cu palmele uscate

Greşit! Când aplici această tehnică, pasta se va lipi de palme şi chifteluţele vor fi greu de modelat. Unge-ţi palmele cu puţin ulei, apoi dă forma dorită. Prin făină trebuie să fie date, însă, cu palmele uscate.

7. Foloseşti un blat de lucru murdar

Ai dreptate, când faci chifteluţe, blatul de lucru nu se păstrează curat! Poţi să ameliorezi, însă, situaţia. Spre exemplu, aşază o bucată de ziar sau hârtie de copt sub vasul pe care pui chifteluţele şi făina. Astfel, vei păstra un mediu de lucru igienic – lucrezi, totuşi, cu carne crudă!

8. Le prăjeşti prea puţin

Chifteluţele trebuie să fie prăjite bine pe ambele părţi. Pentru a evita să se lipească una de cealaltă şi să rămână marginile crude, când le pui în uleiul încins, depărtează-le uşor cu o paletă. Aplică aceeaşi metodă şi în cazul chifteluţelor cu sos.

SURSA: http://www.obiectiv.info/cele-mai-frecvente-greseli-pe-care-le-faci-cand-prepari-chiftele_34660.html

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s