Înmoaie în apă nucile și semințele înainte de a le consuma

  tabelSunt sigur ca veți pune întrebarea – De ce este nevoie sa înmuiem nucile și semințele crude înainte sa le mâncăm? De ce să le luăm din minunata aromă ?

 Vă asigur că după ce veți citi articolul, nu veți mai gândi în acest mod.

Inhibitorii enzimelor

Nucile si semințele, in general, sunt extrem de bogate in grăsimi si proteine, funcții date de natura pentru a se asigura ca vor germina in creștere activă si vor avea toate hrana de care au nevoie. La fel ca orice alte alimente crude, nucile si semințele conțin enzime. Noi ne dorim sa ne bucuram si sa beneficiem de aceste enzime, iar acesta este un motiv in plus pentru care alegem sa le mâncăm fără sa le supunem căldurii intense. Solul umed sau procesul de înmuiere in ceea ce ne privește, satisfac practic condițiile de germinare ale nucilor si semințelor, astfel enzimele din nuci si semințe vor rămâne in stare latenta, imobilizate de fapt de asa-numiții inhibitori de enzime (un alt mecanism natural genial prin care se asigura proliferarea speciei).
In cazul in care sunt îndeplinite condițiile pentru a începe procesul de creștere, enzimele din cadrul acestora se eliberează de acești inhibitori, si astfel începe descompunerea nutrienților in forme chimice simple, fiind astfel mai ușor de digerat si asimilat, adică se produce o diminuare a muncii pe care trebuie să o depună organele noastre digestive.

De ce nu este bine sa mâncăm acei inhibitori?

Ce efect au acești inhibitori ai enzimei asupra sănătății nostre dacă mâncăm nuci si semințe fără sa le înmuiem? In cartea „Enzyme Nutrition: the Food Enzyme Concept”, Dr. Edward Howell dezvăluie un experiment derulat la Universitatea din California in anul 1948, experiment derulat pe pui de găină ce au fost hrăniți cu soia cruda ce conținea inhibitori ai enzimei. Păsările s-au îmbolnăvit, nu au reușit să crească in greutate, in timp ce pancreasul lor a fost extrem de afectat. Un experiment similar s-a derulat in anul 1960 la Departamentul de Agricultura din SUA, de data aceasta s-au folosit șoareci, experiment ce a avut același deznodământ. Howell a descris, de asemenea, cum după doua luni de consum involuntar de germeni de grâu crud cu inhibitori ai enzimei încă in ei, subiecții (șoarecii) au dezvoltat probleme gastro-intestinale severe.

Creșterea conținutului de nutrienți disponibili

Mai exista un alt avantaj destul de important al procesului de înmuiere si germinare si anume : creșterea dramatica a conținutului de nutrienti disponibili din nuci si semințe. Conform Dr. Gabriel Cousens, proteinele, mineralele, vitaminele si enzimele cresc cu 300% pana la 1200%, daca trec prin procesul de înmuiere sau germinare.

In cartea sa „ Conscious Eating” , el subliniază faptul ca nucile si semințele conțin acizii fitic si oxalic, precum si multiminerale, care acționează ca un mecanism natural de apărare împotriva bacteriilor fungice, si care pot interveni in procesul de digestie si asimilare atunci când sunt consumate.

Căt timp trebuie sa le înmuiem?

Dacă nu ati mai făcut pana cum acest procedeu, al înmuierii in apa, cred ca ar fi o idee bună sa va printati un tabel pe o hârtie A4 (pentru fiecare tip de semințe pe care le consumați) si sa-l păstrați in bucătărie pentru a-l putea consulta ori de câte ori aveți nevoie.

Cum trebuie sa procedați :
Dacă nucile sau semințele pe care intenționați sa le consumați sunt de culoare maro ( de exemplu migdale,nuci,alune), datorită conținutului ridicat de inhibitori ai enzimei, trebuie înmuiate in apa câteva ore bune înainte sa le consumați pentru a avea o cât mai buna digestie.

Nucile albe (nuci de macadamia, semințele de pin, semințele de cânepă, etc.) necesita un timp foarte scurt de înmuiere sau chiar nu trebuie deloc înmuiate, deoarece cantitatea de inhibitori ai enzimei din ele este neglijabila. Personal, aleg sa le înmoi si pe acestea înainte de consum, măcar pentru câteva minute, rău nu au cum sa-mi facă.

Fă acest lucru pentru SANATATEA TA!

nuci și sâmburiPractic, cred ca marea majoritate a cititorilor mănâncă nuci si semințe neînmuiate, însă sper ca după citirea acestu articol sa nu mai procedeze asa. Multi dintre voi cunoașteți problema cu enzimele si mergeți repede la farmacie si luați suplimente digestive, însă de ce sa va cheltuiți banii când secretul sta într-un simplu procedeu? Mai mult decât atât, consumul de nuci si semințe neînmuiate sunt o povara pentru pancreas si nu numai , întrucât organele noastre interne trebuie să depună un efort imens în procesul de digestie si să lupte cu inhibitorii de enzime. plasează o povara suplimentara asupra pancreasului, care trebuie sa lupte inhibitorii de supra-secreta enzime pancreatice, făcându-l sa mari in acest proces.

Multi dintre voi veți spune ca acest procedeu va schimba gustul lor însă personal vă spun că mi se pare că gustul este unul mai plăcut.

Va asigur ca prin înmuierea in apă a nucilor si semințelor, nu veți face nimic altceva decât să vă alegeți cu o digestie mai ușoară și cu un plus de nutrienti aduși organismului.

Acest articol este oferit sub licenta Creative Commons. Il puteti republica oriunde incluzând autorul, sursa și să lăsați toate link-urile intacte.

Autor:    Cristian Iacov  – Secretele.com .

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s