La Chandeleur-Clătite în fel și chip

NOTĂLa Chandeleur(Sărbătoarea Lumânărilor)

In fiecare an, tradiția impune o bucătărie plina de clătite delicioase mâncate cu familia si cu prietenii. Dar de unde vine aceasta tradiție franțuzească?
Întâmpinarea Domnului este celebrata pe 02 februarie, 40 de zile după Crăciun. Numele sau vine de la cuvântul „lumânare”. Inițial, in epoca romana, a fost o sărbătoare in onoarea zeului Pan.

Prima rețetă:

INGREDIENTE

  • 250 g faina
  • 2 ouă
  • 600 ml de lapte
  • 10 g de sare
  • 50 g de unt
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1 lingură de rom

    MOD DE PREPARARE :

    Într-un castron pune făina şi ouăle. Pune unt moale sau ulei care nu le lasă să se prindă. Adaugă treptat laptele , amestecând cu telul. Pune şi zahărul vanilat şi sarea. Lasă să se odihnească 1 oră.

    Încălzeşte tigaia, unge-o cu unt/ulei . Varsă 1/2 polonic de crob/aluat în tigaie şi coace pe fiecare parte 1-2 minute.

    Se pot consuma ca atare sau cu diverse umpluturi. Cine le doreşte dulci, să pună şi nişte zahăr.

    A doua rețetă(rețeta mea)

    • Cam 500 g de făină
    • 2-3 ouă
    • Sare
    • Puţin iaurt(opţional)
    • Apa/apăminerală
    • Ulei de prăjit
    • Umplutura: brânză sau dulceaţă
    • Se cerne faina.

      MOD DE PREPARARE :

      Se sparg ouăle, se pune sarea si iaurtul. Se toarnă treptat apa, altfel face cocoloașe. Se amesteca mereu cu telul pana are consistenta dorită.
      Se lasă la odihnă cel putin 15 minute.
      Se încinge tigaia bine, se pune ulei putin si se toarna cu polonicul, invartind tigaia sa se uniformizeze. Atenție la foc, sa fie mediu!
      Când se încinge tigaia goală, se face focul mai tare, apoi mai mic după ce se pune aluatul. Se unge clătita cu ulei, apoi se întoarce când este coaptă bine pe o parte.
      Se coace si pe partea cealaltă, dacă le dorești goale sau le umpli mai târziu.
      Umplutura cu brânză se pune pe jumătate (după ce se întoarce in tigaie)si se îndoaie clătita.
      Se prăjește pe ambele părți. Dacă e telemea sau cașcaval, se rade. Brânza de burduf e foarte bună, de asemenea.
      Dulceața se pune, de obicei, după ce se coc pe ambele parți, afară din tigaie. Azi am încercat și în tigaie și mi s-au părut mai moi asa.

      La țară se fac si cu zahar, presărându-se pe clătită, in același fel ca brânza.

    • A treia rețetă : Crêpe Suzette
    • – 170 grame de făină
    • – 1 vârf de sare
    • – 250 ml de lapte sau mai mult
    • – 1 lingură de Grand Marnier (lichior pe bază de coniac şi portocale)
    • – 1 gălbenuş şi 1 ou întreg
    • – 1 lingură de ulei
    • Sosul:
    • – 3 linguri de zahăr
    • – 3 linguri de unt
    • – 1/2 pahar de suc de portocale
    • – sucul de la 1 lămâie
    • – coajă de portocală
    • – 1 pahar de Grand Marnier

   

MOD DE PREPARARE :

Aluatul de clătite:
1. Amesteca faina si sarea.
2. Fa un gol în centru si incorporează laptele, apoi ouăle(bătute înainte), uleiul si lichiorul.
3. Amestecă bine apoi adaugă iar 1/4 de litru de lapte. Aluatul e gata !
Nu-ti rămâne decât sa coci clătitele in tigaie !

Prepararea sosului :
4. Caramelizează zahărul într-o tigaie neadeziva.
5. Adaugă untul și amestecă-l cu caramelul.
6. Amesteca sucul de portocale cu putin suc de lămâie. Redu sosul și adaugă lichiorul.
7. Pune clătita coaptă în sos si îndoai-o.
8. Pudrează clătitele cu zahar si coaja de portocale si flambează(în tigaie).
Servește imediat.
Rețeta de crêpes Suzette are ca origine neîndemânarea unui bucătar începător ? Cum se întâmplă, de multe ori cu invențiile-si nu doar in bucătărie!
Instalat la Café de Paris in Monte Carlo, ca de obicei, Printul de Galles aștepta in compania unei tinere doamne, ca ucenicul bucătar sa-i prepare, pe un reșou cu alcool, clătitele sale zilnice.
Impresionat de privirea prințului, nefericitul ucenic patiser de 16 ani se străduia să-l servească repede pe prinț, când vărsă șampania pe clătite care luară foc instantaneu.
Fără sa-si piardă sângele rece, ucenicul stinse flăcările cu o ploaie de zahăr pudră și-i răspunse prințului uimit ca e o noua rețetă care o sa se numească în onoarea lui: Prince de Galles.
Flatat, dar modest, Printul se întoarse spre tânăra cea mai apropiată de el și o întrebă care este prenumele ei. Suzette , răspunse ea. Si asa ii ramase numele rețetei buclucașe !

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s