Codul bunelor maniere la masă

Cuțitele și furculițele

Tacâmurile așezate la o masa pot da bătăi de cap celor care nu știu ce lingura, furculiță sau cuțit sa folosească .Cea mai simpla regula este ca, la primul fel, se folosește obiectul cel mai îndepărtat de farfurie și tot asa. Dacă ești invitat la cineva acasă la cineva, așteaptă prima mișcare a gazdei și urmeaz-o.

Lingura de supă

Lingurile de supa pot avea doua forme: una rotunda, ca un castron, si alta in forma de oua. Cand mananci supa, castronul (farfuria) trebuie sa ramana pe masa. Nu se bea supa din bol. Nu se baga toata lingura in gura, ci se soarbe de la marginea ei. Fara zgomot insa.

Șervetul de masă

Șervetul de masa se despăturește și se așază pe genunchi. Pe vremuri se punea la gât, dar acum este considerat un gest vulgar. Ștergerea cu șervetul se face prin tamponare. Dacă trebuie sa pleci înainte sa termini de mâncat, așază șervetul pe scaun, chelnerul va ști astfel ca urmează sa te întorci și nu va ridica masa. Când ai terminat de mâncat, șervetul se pune pe masa, în stânga farfuriei, NU pe farfurie.

Paharele de vin

Paharele vor fi așezate în partea de sus dreapta a farfuriei. Si pot fi două sau patru. Când sunt patru, primul din stânga este pentru vin rosu (are forma unui bol și este mai mare). Următorul este pentru vin alb (este mai mic). In dreapta vor fi paharul de șampanie (sau un pahar mai mic pentru băuturile de la desert) și paharul pentru apă. Dacă nu mai vrei vin, iar chelnerul tocmai ce dă semne că vrea să-l umple, nu pune mana pe pahar pentru a-l opri. Pur si simplu spune-i că ai băut de ajuns. Nu ține paharul in mana când toarnă în el chelnerul.

Cum stai la masă

Dacă ești invitat la cineva la masa și nu există cartonașe care sa îți indice locul, așteaptă sa iți indice gazda unde să stai. Este neplacut atat pentru tine, cat si pentru gazda sa vina sa te ridice. Cand te-ai asezat, picioarele trebuie sa stea ferm pe podea. Nu se intind picioarele in fata, nu se indoaie sub scaun, nu se sta picior peste picior. Coatele trebuie pastrate pe langa corp. Nu te apleci peste farfurie cand mananci. Mancarea se aduce spre gura. In Anglia, mainile se tin in poala cand nu se folosesc. Iar in Franta se tin deasupra mesei, tot timpul. Insa, coatele nu se tin pe masa.

Când se mănâncă

Nu se începe un fel dacă nu a fost servita toată lumea. In cazul in care ești în vizită, gazda va da startul mesei. Dacă ai luat ceva ce nu poți inghiți, cere-ți scuze și ridică-te de la masă pentru a te “elibera” în alta parte. NU la masă. Nu pune ceea ce ai scuipat într-un șervețel lângă farfurie, de unde toată lumea îl poate vedea.

 

SURSA:http://retete.perfecte.md/reteta/how-to-party/codul-bunelor-maniere-la-masa-nu-se-ureaza-pofta-buna-alte-lucruri–1343961.html

Fotografia de pe internet: https://www.google.ro/search?hl=ro&authuser=0&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=667&q=table+rangee&oq=table+rangee&gs_l=img.12…2278.5642.0.7585.12.12.0.0.0.0.172.1247.4j7.11.0….0…1ac.1.64.img..1.10.1148.JWFfrA-iDx8#tbm=isch&tbs=rimg%3ACYMS3mNwyldsIjgbckhwcYTFxJ5YWi7az8PQuT6f9qimI–Ywgf7AL5sbvaf0iYpXywmHVKVdjGmXWgGQjmgv3WOaCoSCRtySHBxhMXEETr16jQ08RwfKhIJnlhaLtrPw9AR7OHxDME5w8EqEgm5Pp_12qKYj7xGyM5TIo7sNhyoSCZjCB_1sAvmxuETK92lpnMz29KhIJ9p_1SJilfLCYRDyp5yoUMKEoqEgkdUpV2MaZdaBEZWnu8WJTGyyoSCQZCOaC_1dY5oETNRyqvGZycN&q=la%20table%20pour%20la%20fete%20de%20noces&hl=ro&imgrc=9p_SJilfLCYgwM%3A

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s